W pobliżu

Podobne

Może Cię zainteresować

Ciekawe atrakcje na maila!

Newsletter

Zapisz się do newslettera, a co tydzień dostaniesz świeżą dawkę wypoczynku!

Dodaj
na listę
0.0
0

Informacje o trasie

Miejsce startu: Stara Wieś koło Nowej Soli
Miejsce końcowe: Mierzęcin
Rodzaj: rowerowa, motorowa, samochodowa
Trudność: Leniwy
Dystans: 197.8 km

W skrócie...

Lubuski Szlak Wina i Miodu położony jest na terenie regionu lubuskiego i jest promocją dla lokalnych produktów takich jak wino, miód pszczeli czy miód pitny. Szlak zaplanowali i wytyczyli w roku 2009 lubuscy winiarze i pszczelarze.
Sam szlak to nie tylko winnice i pasieki. Podróżując nim będziemy mogli zwiedzić również muzea i skanseny związane z wytwarzaniem wina i miodu. Ze względu na długość wytyczonego szlaku około 200 km i licznych atrakcji położonych na nim niezbędny będzie nocleg. Jednak z tym nie będziemy mieli większego problemu. Na szlaku znajdują się licznego rodzaju obiekty noclegowe: hotele, pensjonaty, zajazdy i obiekty agroturystyczne.
Plusem szlaku jest również jego położenie, przebiega on zarówno po malowniczych wzniesieniach Wału Zielonogórskiego, Pradoliny Odry jak również prze tereny leśne oraz krainę jezior polodowcowych. Rodzynkami w tym krajobrazie są winnice i pasieki. Niektóre miejsca nazywane są nawet „małą Toskanią”.

Winnica Kinga (17.9km)

Winnica położona w Starej Wsi - niedaleko Nowej Soli. Założona została w roku 1985 gdzie sprowadzono pierwsze 40 krzewów winorośli, ze szkółki winorośli z pod Ostrowa Wielkopolskiego. Wytwarzane wino gronowe zostało wpisane dnia 17 lutego 2006 roku na Listę Produktów Tradycyjnych. Winnica oprócz win wytwarza także octy winne, kiszone liście oraz marynowane grona i prowadzi szkółkę. Istnieje również możliwość zwiedzania winnicy, degustacje win oraz szkolenia po wcześniejszej rezerwacji.

Winnica Miłosz (0.1km)

Winnica Miłosz, Marty Pohrebny i Krzysztofa Fedorowicza, zaprasza na degustacje w Łazie koło Zaboru, gdzie można spróbować win z takich odmian jak egzotyczny Alibernet, Pinot Blanc – pachnące brzoskwinią i grapefruitem, muszkatowego Müller Thurgau, czy Zweigeltrebe z wyczuwalnym smakiem wiśni, czereśni i... chilli. W ofercie: oprowadzanie po plantacji położonej wśród wzgórz, podziwianie z tarasu krajobrazu przypominającego Toskanię, zwiedzanie dużej, sklepionej łukowo i wspartej na kolumnach, XVIII-wiecznej piwnicy. Malowniczo położona wśród wzgórz winnica nawiązuje do przedwojennych tradycji samej osady oraz historii winiarstwa zielonogórskiego - znajdziemy tu charakterystyczne stare odmiany winorośli, jak i nowsze, a wyrabiane z nich wina cechują się bogatym bukietem, są mineralne, charakterystyczne dla całego regionu.

Winnica na Leśnej Polanie (9.7km)

Winnica położona wśród lasów i malowniczych jezior gminy Zabór i istnieje od 1999r. Uprawa winorośli nastawiona jest tutaj na dwa kierunki: owoce deserowe - uprawa odmian wielkoowocowych pod osłonami i owoce do przerobu – uprawa odmian moszczowych do produkcji wina. Winnica zaprasza w swoje progi i oferuje indywidualne i w grupowe (do 50 osób) zwiedzanie winnicy. W czasie pobytu można zwiedzić winnice, zakupić sadzonki, zasięgnąć porady oraz wziąć udział w degustacji win w XVIII-wiecznej piwnicy lub biesiadować w modrzewiowej stodole i przy ognisku.

Winnica Julia (8.7km)

Winnica „Julia” należy do Małgorzaty i Romana Grad, i położona jest w Starym Kisielinie, podzielonogórskiej wsi znajdującej się wśród wzgórz pokrytych malowniczymi lasami, w odległości 5 km od Zielonej Góry. Powstała w roku 2003 na zajmując teren 10 arów. W chwili obecnej w winnicy rośnie ponad 1000 krzewów winorośli odmian białych oraz czerwonych, a także kolekcja starych okazów winorośli. Na terenie winnicy jest duża altana prezentacyjno-biesiadna z wieżyczką widokową. Odwiedzając winnicę możemy liczyć na zwiedzanie winnicy, biesiady w altanie, porady i szkolenia z zakresu uprawy winorośli oraz produkcji wina oraz zapraszają grupy szkolne, wycieczki, kolonie, dla których profesjonalnie poprowadzą pokazy tłoczenia winogron, prezentacje historii i tradycji winiarskich, cykle prac na winnicy.

Muzeum Etnograficzne (6.0km)

Muzeum Etnograficzne w Ochli jako jedyna instytucja muzealna typu skansenowskiego w środkowej części polsko-niemieckiego pogranicza prezentuje kulturę regionalną podkreślając specyfikę tego terenu. Na obszarze 13 ha zgromadzono kilkadziesiąt zabytkowych obiektów budownictwa wiejskiego - wśród nich unikatowa wieża winiarska z XVIII w. z Budachowa. Winnica w skansenie w Ochli założona została w 1994 roku i zajmuje obszar czterech arów. W 1996 roku, w wyniku chłodnego maja, winnica wymarzła i z 400 sadzonek zostało zaledwie 27. Winnica prowadzona jest metodą palikową, najstarszą formą uprawy w regionie. Od 1998 roku organizowane są imprezy plenerowe pod nazwa „Winobranie w skansenie” i „Święto miodu”, którym towarzyszą: prezentacje win, miodów i pokazy lubuskich winiarzy i pszczelarzy, jarmark miodów, sadzonek winorośli, akcesoriów do produkcji wina, kiermasz wyrobów rękodzielniczych oraz występy artystyczne.

Miody Nocoń (10.4km)

Rodzinna firma ze Świdnicy koło Zielonej Góry, zajmująca się pszczelarstwem od blisko 30 lat. Oprócz produkcji miodu uzyskuje również inne wytwory pracy pszczół tj. wosk pszczeli, pyłek kwiatowy, propolis - no i jakże przyjemnie sfermentowany – napój miodowo-owocowy. Współpracuje także z lubuskimi pszczelarzami zaopatrując ich w sprzęt potrzebny do gospodarki pasiecznej. Firma dąży do upowszechniania na rynku tradycyjnych zdrowych produktów i zaprasza do wizyt wszystkich zainteresowanych.

Muzeum Wina w Zielonej Górze (16.0km)

Ekspozycja stała Muzeum Wina, znajdująca się w Muzeum Ziemi Lubuskiej w Zielonej Górze, jest jedyna tego typu, tak szeroka prezentacja w Polsce. Wystawa daje możliwość wszechstronnego zapoznania się z kolejnymi etapami rozwoju winiarstwa od średniowiecza po czasy współczesne, ze szczególnym uwzględnieniem winiarstwa w Zielonej Górze. Dzięki różnorodnym eksponatom ukazana jest tutaj zarówno uprawa winorośli, jak i proces wytwarzania wina w przydomowych winiarniach oraz linia technologiczna produkcji wina w dużej wytwórni. Istotną cześć ekspozycji stanowią archiwalne fotografie prezentujące działalność wytwórni Grempler&Co i późniejszej Lubuskiej Wytwórni Win.

Przedstawiono także obiekty sztuki współczesnej związane z winiarską tradycją miasta, m.in. kolekcje dziesięciu, wykonanych z piaskowca, przez Wiesława Arminajtisa, głów boga wina - Bachusa oraz cykl malarski pt. „Tradycje winiarskie Zielonej Góry” autorstwa Jerzego Fedry. Całość uzupełniają plansze edukacyjne ukazujące odmiany winorośli, proces produkcji wina czy rozmieszczenie winnic w dawnej Zielonej Górze. Muzeum Wina spełnia nie tylko funkcje wystawiennicze, lecz również stanowi żywe centrum spotkań różnych środowisk związanych z tematyką winiarską.

Winnica Cantina (30.2km)

Winnica znajduje się w małej miejscowości Mozów położonej w odległości 2 km od Sulechowa. Właścicielami winnicy są Karolina i Mariusz Pacholak, którzy w 2006 roku założyli i otworzyli winnicę. W chwilo obecnej winnica zajmuje obszar 1,5 hektara gdzie rośnie 4000 krzewów.

Choć winnica jest młoda, właściciele wytwarzają wina gronowe i owocowe od 9 lat, zdobywając nagrody na wielu konkursach. Właściciele zapraszają osoby prywatne oraz grupy zorganizowane na: zwiedzanie winnicy, imprezy integracyjne, biesiadowanie przy ognisku.

Winnica Paradyż (20.9km)

Bezpośrednio przy drodze krajowej nr 3, w połowie odległości między Zielona Góra, a Gorzowem Wlkp. leży wieś Gościkowo, w której znajduje sie barokowy, pocysterski zespół klasztorny, perła architektury województwa lubuskiej. Od 1947 r. mieści się w nim Wyższe Seminarium Duchowne diecezji zielonogórskogorzowskiej. Winnica paradyska powstała w roku 2005. Blisko 500 krzewów posadzono na skierowanej ku południowi pochyłości terenu wzdłuż muru klasztornego ogrodu oraz przed elewacja południowa budynku. Warunki klimatyczne i glebowe okazały się dobre i winnica owocuje bardzo obficie. Owoce są wykorzystywane na przetwory lub spożywane jako deserowe. Zasadniczym celem założenia winnicy była historyzujaca aranżacja otoczenia, mająca nawiązywać do tradycji cysterskich.

Skansen Pszczelarski w Pszczewie (77.8km)

W skansenie zgromadzone zostały unikalne eksponaty dokumentujące sztukę, pracę bartnika i pszczelarza; jej historię, rozwój i współczesność.
W zbiorach znajdują się między innymi: stare ule, kuszki, narzędzia pracy bartnika i pszczelarza. Stała ekspozycja prezentuje kilkunaście barci, (tj. uli wydrążonych z pni drzew, zdobionych rzeźbą, unikalnym kształtem nadanym przez naturę, z niepowtarzalnymi dachami słomianymi) oraz zbiór szopek wigilijnych.
Wiele eksponatów pamięta dwa ubiegłe stulecia jak i początki bieżącego przypominając nam o naszym pochodzeniu, korzeniach, kulturze, sztuce oraz obyczajach.
Zapraszamy do zwiedzenia Skansenu Pszczelarskiego z plastrami miodu i wosku, z odgłosami pracy pszczół i pachnącego kwiatowym pyłkiem.

Pałac i Winnica Mierzęcin

Pałac Mierzęcin - to obiekt hotelowo-konferencyjny otoczony kilkunastohektarowym parkiem w stylu angielskim, z ogrodem japońskim okalającym staw. Oferuje tenis, spływy kajakowe, wędkowanie, rowery a przede wszystkim jazdę konną w przypałacowej stadninie koni. Winnica położona jest nieopodal pałacu na rozległym i raczej łagodnym zboczu o orientacji pd.-pd. zach., na wysokości około 60 m n.p.m. Nasadzenia pochodza z lat 2004-2007. Początkowo winnica zajmowała obszar około 40 arów, obecnie jest to 6,75 ha. To druga co do wielkości winnica w Polsce, a największa w województwie lubuskim. Uprawiane jest osiem odmian winorośli: Pinot Noir, Pinot Gris, Kernling, Riesling, Traminer, Chardonnay, Rondo i Regent. W planie jest budowa nowoczesnej przetwórni oraz piwnic do leżakowania i degustacji win, a nowoczesna linia do produkcji win znajdzie się w jednym z budynków na folwarku pałacowym. Spodziewana produkcja pałacowej przetwórni to kilkadziesiąt tysięcy butelek rocznie.

 

Dodaj swoją opinie

Wyślij opinię

Nie jesteś zalogowany

Aby móc komentować musisz się zalogować w serwisie ZnaneNieznane

Zaloguj się...
Oceń:
Aby oceniać musisz być zalogowany. Zaloguj się
Twoja ocena